vanLIESHOUTstudio
libris
amazon

Beschikbaar in Paperback

Nijgh & Van Ditmar
Amsterdam, 2011. Wanneer de oma van de zeventienjarige Annick acute leukemie krijgt en een beenmergtransplantatie nodig heeft, blijkt noch haar broer noch haar zus een match te zijn. Sterker nog, ze zijn niet eens verwant. Wanhopig op zoek naar een levende bloedverwant van haar oma duikt Annick in het verleden, daarbij geholpen door een vijftal koperetsen van Amsterdamse gebouwen – het enige jeugdbezit van haar oma – en de naam van de maker ervan: ene Emma B.

Amsterdam, 1943. Nadat de achttienjarige Emma getuige is geweest van een deportatie van Joodse mensen vanaf de Hollandsche Schouwburg, sluit ze zich aan bij het verzet. Ze legt zich toe op het vervalsen van persoonsbewijzen, vindt onderduikadressen voor twee jonge kinderen en raakt uiteindelijk betrokken bij de grootste bankroof ooit, vlak onder de neus van de bezetter.

Het lied van de merel laat op persoonlijke en tegelijkertijd universele wijze zien hoe kunst, ook wanneer we bijna onoverkomelijke tegenslagen ondervinden, onze belangrijkste reddingsboei kan worden.

Wat een steengoed boek! Spannend, aangrijpend, in een prachtige stijl. Ik leefde helemaal mee met de hoofdpersonen en de beslissingen waar ze voor komen te staan. Het is ook een belangrijk verhaal, over angst overwinnen om in verzet te komen. Om haat te bestrijden. Er zit zoveel in. En de kracht van kunst. Het raakte me. Ik moest huilen. Dit ga ik iedereen aanraden."
— Barbara Stok
Het lied van de merel is een prachtig getekend verhaal over de noodzaak en onvermijdelijkheid het verleden en daarmee ook het heden telkens weer aan te vullen met fictie."
— Arnon Grunberg
De graphic novel ‘Het lied van de merel’ is een krachttoer van twaalf jaar speuren, tekenen en schrijven. Maria van Lieshouts graphic novel is een heistfilm, een antipropagandaboodschap en een familiekroniek. Het is drie keer raak."
— De Standaard
Van Lieshout laat zien dat de graphic novel bij uitstek geschikt is om een beeld van het verleden op te roepen. Het album hoort beslist bij de betere Nederlandse grafische romans."
— Literair Nederland
Een spannend boek... getekend in een stijl die soms doet denken aan de befaamde graphic novel Persepolis van Marjan Satrapi."
— Volkskrant
Een even prachtige als indrukwekkende graphic novel boordevol tekeningen en historische foto's... Warm aanbevolen!."
— Margriet